Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΑΡΘΡΟ

Ακαδημίες: μπίζνα ή αγάπη για το άθλημα;

«Πάω μπάσκετ»...κλασική ατάκα που ακούς από αρκετά παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου που αποφάσισαν να ασχοληθούν με το άθλημα είτε λόγω παρότρυνσης - πίεσης από τους γονείς, είτε λόγω προσωπικής αγάπης για την πορτοκαλί μπάλα.

Οι ακαδημίες για τους συλλόγους αποτελούν πηγή ζωής, αφού νέα μέλη εντάσσονται στις τάξεις τους κάθε χρόνο κάτι που έχει ως επακόλουθα την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας τους και την εισροή χρημάτων στα ταμεία τους.

Στολές, μπάλες ημερολόγια, εκδρομές, camp, κ.α. περιλαμβάνονται συνήθως στο πακέτο που προσφέρει ο κάθε σύλλογος στους νεαρούς αθλητές και στις νεαρές αθλήτριες του. Οι μικροί απολαμβάνουν το μπάσκετ μένοντας μακριά από τις «παγίδες».

Δυστυχώς όμως, κι αν κοιτάξουμε τη γειτονιά μας, τα ασήμαντα μετατρέπονται σε σημαντικά και τα ουσιώδη (σωστή και ολοκληρωμένη εκγύμναση,  κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής, λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις και παρουσία ιατρού στο γήπεδο εν ώρα αγώνα) είτε εφαρμόζονται με πρόχειρο τρόπο, είτε λησμονούνται από τους υπεύθυνους. 

Στα προαναφερθέντα πρέπει να προστεθούν οι σοβαρές ελλείψεις σε αθλητικές υποδομές, όπως επίσης και η δημοσιουπαλληλική νοοτροπία από ορισμένους προπονητές, οι οποίοι βλέπουν εδώ και χρόνια τις ακαδημίες ως χρυσή ευκαιρία για να ενισχύσουν το εισόδημά τους και παλεύουν για να έχουν ενεργό ρόλο σε αυτές.

Επιπροσθέτως, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ομάδες υφίσταται ακόμη στοχεύοντας στη προσέλκυση περισσότερων πελατών.

Παρά την πληθώρα παιδιών δεν αναδεικνύονται Σερραίοι καλαθοσφαιριστές γεγονός που έχει σαφώς αρνητική επίδραση στη σερραϊκή καλαθοσφαίριση, με τρανό παράδειγμα τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ίκαροι το φετινό καλοκαίρι. 

Το παρόν και το μέλλον δε φαντάζει ιδιαιτέρως ευοΐωνο...

Σχόλιο από serresbasket: Ακαδημίες: μπίζνα ή αγάπη για το άθλημα; Θα ήθελα πολύ τα δικά σας σχόλια σε αυτό το ερώτημα.

- Ασφαλώς και υπάρχουν άνθρωποι που λατρεύουνε το μπάσκετ και μοχθούνε σε καθημερινή βάση στα «φυτώρια». Μάλιστα μερικοί εξ' αυτών έχουν σημειώσει και σπουδαίες επιτυχίες.

- Οι διοικούντες οφείλουν να εστιάσουν την προσοχή τους 200% στις ακαδημίες με γνώμονα το καλό και την πρόοδο των αθλητών τους.

- Οι «φαντασιόπληκτοι» γονείς που πιστεύουνε ότι τα παιδιά τους είναι έτοιμα να πάρουν μεταγραφή σε μεγάλες ελληνικές ομάδες πρέπει να αλλάξουν άμεσα σκεπτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: