Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ

Γιώργος Καράγκουτης: «Θέμα χρόνου να δούμε παιδιά από τις Σέρρες να διαπρέπουν στα παρκέ» 

Για τον θεαματικό κόσμο του μπάσκετ, το επίπεδο της καλαθοσφαίρισης στο Νομό Σερρών, την δουλειά του στις ακαδημίες του Ορφέα Ν. Σκοπού αλλά και τον κόσμο της ομάδας μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα των «ασπρόμαυρων» (www.neosskoposbc.gr) ο προπονητής των ακαδημιών του Ορφέα, Γιώργος Καράγκουτης. 

«Θα ήθελα να ξεκινήσω την συνέντευξη με μία ερώτηση που είμαι σίγουρος πως την έχει ξανακούσει, τι σημαίνει το «μπάσκετ» για τον «αθλητή», «προπονητή», «φίλαθλο» Γιώργο Καράγκουτη.

- Από την ηλικία των 9 ετών ,που ξεκίνησα τα πρώτα μου βήματα στα γήπεδα του μπάσκετ μέχρι και σήμερα, το μπάσκετ αποτελεί για μένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου! Εχει ριζώσει για τα καλά μέσα στον εαυτό μου και δύσκολα θα βγει από εκεί! Έχω πολλές όμορφες εικόνες που προσπαθώ τα τελευταία χρόνια να μεταφέρω στους νεαρούς αθλητές μου! 

Είσαι αρκετό καιρό στα παρκέ αν σου ζητούσαν να βαθμολογήσεις από το 1 έως το 10 το επίπεδο στο οποίοι βρίσκετε το μπάσκετ στις Σέρρες τι βαθμό θα του έβαζες και επιπλέον πιστεύεις πως στο μέλλον ο Νομός θα καταφέρει να αναδείξει παίκτη/ες ή ακόμα και κάποιον σύλλογο που θα πρωταγωνιστήσει στα «σαλόνια» της Α1. 

- Tο επίπεδο του Σερραϊκού μπάσκετ σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα υπολείπεται ελάχιστα και πιστεύω ότι είναι σε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια! Μεγάλος αριθμός παιδιών ασχολούνται με το άθλημα και πολλά από αυτά είναι ταλαντούχα και δίνουν υποσχέσεις για το μέλλον! Θεωρώ ότι είμαστε στο 6 στην κλίμακα του 10! Είναι θέμα χρόνου να δούμε παιδιά των Σερρών να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και να πρωταγωνιστούν σε ομάδες εντός και εκτός Σερρών! 

Είσαι ένας νέος προπονητής που δουλεύει με μικρά παιδιά ποια είναι τα «μυστικά» για να εμφυσήσεις την αγάπη για τον αθλητισμό σε άτομα νεαρής ηλικίας που μόλις τώρα ανακαλύπτουν τον κόσμο; 

- Ο προπονητής που δουλεύει με μικρά παιδιά πρέπει αρχικά να αγαπάει πολύ αυτό που κάνει, να έχει πολύ υπομονή και επιμονή στην δουλεία του! Μέσα από ένα πρόγραμμα που συνδυάζει ψυχαγωγία και παιχνίδι να μπορέσει το παιδί να μάθει τα μυστικά του μπάσκετ! Ο τρόπος που θα πλησιάσεις ένα παιδί και θα καταφέρεις να το εντάξεις στο σύνολο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, ο χαρακτήρας κάθε παιδιού είναι διαφορετικός και ευαίσθητος και θέλει πολύ λεπτές κινήσεις! Η διδασκαλία του αθλήματος ξεκινάει με τα βασικά και καταλήγει σε πιο συνθέτες ασκήσεις με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας αντίστοιχα με την ηλικία που έχεις να προπονήσεις! 

Θα ήθελα να μιλήσουμε για την δουλειά σου στις ακαδημίες του Ορφέα, μέσα σε λίγα χρόνια τα τμήματα υποδομής άρχισαν να αναδεικνύουν ικανούς νεαρούς παίκτες δύο εκ των οποίων κλήθηκαν και στην Εθνική ενώ πρόσφατα ταξιδέψατε στην Αθήνα όπου διακριθήκατε σε Τουρνουά Μπάσκετ που διοργάνωσε ο ΠΑΟ. 

- Όταν ανέλαβα την Ακαδημία του Ορφέα εκπονήθηκε ένα 5ετες πρόγραμμα με στόχο την σταδιακή αύξηση σε αριθμό των μικρών αθλητών και την ανάδειξη σε βάθος χρόνου των ταλαντούχων εξ αυτών! Φέτος βρισκόμαστε στον 4ο χρόνο και μπορώ να πω, πως είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι από την μέχρι τώρα πορεία μας! Παιδιά από όλα τα χωριά του Δήμου συμμετέχουν ενεργά στην Ακαδημία μας ανεβάζοντας κατά πολύ τον πήχη συμμετοχής! Σε όλα τα τμήματα έχουμε ταλαντούχα παιδιά που με σκληρή δουλεία και επιμονή στον στόχο τους θα μπορέσουν να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στο μέλλον! Θεωρώ ότι το ταξίδι αυτό που έγινε στο Λουτράκι τους γέμισε πολύτιμες εμπειρίες για το μέλλον τους! Σίγουρα η συμμετοχή σε τέτοιες διοργανώσεις βοηθάει παρά πολύ και εμάς τους προπονητές αλλά και πολύ περισσότερο τους νεαρούς αθλητές! 

Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας μία ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία που βίωσες ως προπονητής των Ακαδημιών του Ορφέα; 

-Αναμφισβήτητα μια από τις πιο ευχάριστες εμπειρίες που είχα ως προπονητής και υπεύθυνος Ακαδημίας του Ορφέα ήταν το Χριστουγεννιάτικο τετραήμερο ταξίδι μας στο Λουτράκι! 21 παιδιά έζησαν το όνειρο τους, για 4 μέρες σε ένα πολύ δυνατό τουρνουά που διοργάνωσε η Ακαδημία του Παναθηναϊκού, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του τροπαίου στην ηλικία των 2005! Όλα τα παιδιά με έκαναν υπερήφανο όχι μόνο για τις αγωνιστικές τους επιτυχίες αλλά και για την πολύ καλή συμπεριφορά τους εντός και εκτός παρκέ! Αυτό με γέμισε δύναμη για να κάνουμε ακόμα πιο πολλά πράγματα στο μέλλον! 

Τέλος αν χρειαζόσουν να σου ζητούσα να περιγράψεις τον κόσμο του Ορφέα σε 5 λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

- Ένας ιδιαίτερα φιλόξενος και πολύ μπασκετικά κόσμος!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: