Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

ΕΚΑΣΑΜΑΘ (ΑΝΔΡΕΣ)


Η «ακτινογραφία» του Β' Ομίλου της ΕΚΑΣΑΜΑΘ

Το xanthibasket.blogspot.gr έκανε ένα μίνι αφιέρωμα στους «μονομάχους» του δευτέρου ομίλου του Πρωταθλήματος των Ανδρών της ΕΚΑΣΑΜΑΘ κάποιοι εκ των οποίων θα βρεθούν στον διάβα των σερραϊκών ομάδων στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

ΕΒΡΟΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ 13η θέση με 10 βαθμούς (0-12)

Από τις πλέον ακριτικές ομάδες, κρατάει όσο πιο ψηλά μπορεί το μπάσκετ σε μια περιοχή που το βόλεϊ και το ποδόσφαιρο έχουν τον πρώτο λόγο. Αποτελείται από ανθρώπους που αγαπάνε αυτό που κάνουν, αρκετούς στρατιωτικούς που έρχονται για λίγο στα πέριξ του Σουφλίου ενώ μετά την απόφαση  του Σπάρτακου Διδυμοτείχου να μην κατέβει στο πρωτάθλημα τροφοδοτήθηκε με αθλητές και από την γειτονική πόλη. 

Πάντα άριστη η φιλοξενία από άτομα που βλέπεις στα μάτια του να γουστάρουν αυτό που κάνουν. Δέχεται κατά μέσο όρο 77,7 πόντους ανά παιχνίδι ενώ σκοράρει 49. Το Σουφλί έχει -2 στη βαθμολογία λόγω μη συμμετοχής στα πρωταθλήματα υποδομών.


ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ 12η θέση 13 βαθμοί (1-11)

Μια από τις τέσσερεις ομάδες της Καβάλας στον όμιλο και μια από τις πιο αδύναμες. Σε επίπεδο θέλησης και πάθους κινούνται στο ίδιο επίπεδο με το Σουφλί, ενώ δίνουν προτεραιότητα στα δικά τους παιδιά, παιδιά των ακαδημιών που πλαισιώνονται από κάποιους μεγαλύτερους. Μία νίκη στο πρωτάθλημα παρόλο που είχε τις ευκαιρίες για κάτι παραπάνω. Σκοράρει κατά μ.ο. 51 πόντους ενώ δέχεται 70.

Α.Ο. ΚΑΒΑΛΑΣ 11η θέση 15 βαθμοί. (3-9)

Οι Πάνθηρες έγιναν ΑΟΚ στα πλαίσια της συνεργασίας, που ανακοινώθηκε το καλοκαίρι με την Ένωση. Μια που αποτελείται από νεαρούς παίχτες, οι οποίοι κατά πλειοψηφία πηγαίνουν ακόμα σχολείο οπότε δικαιολογείται και η βαθμολογική θέση. Παρόλα αυτά έχει δείξει στοιχεία, παλεύει τα παιχνίδια της και πρόσφατα έκανε την έκπληξη απέναντι στην Ολυμπιάδα. Χαίρεσαι να βλέπεις του πιτσιρικάδες να παίζουν.

ΘΥΕΛΛΑ ΦΕΡΩΝ 10η θέση 15. (3-9)

Το «Γαλατικό Χωριό» αποφάσισε να κάνει μια μεγάλη αλλαγή που μόλις του δώσει καρπούς θα δημιουργήσει προβλήματα σε κάθε υποψήφιο Καίσαρα. Δίνοντας ρόλο, χρόνο και μεγαλύτερη βάση στα δικά της παιδιά βαδίζει σε μια επένδυση που θα την οδηγήσει σε ένα πιο σίγουρο μέλλον. Οι στρατιωτικοί είναι καλοί αλλά φεύγουν γρήγορα και με πυροτεχνήματα δε γίνεται δουλειά. 

Νέος προπονητής με νέα φιλοσοφία που αν ερχόντουσαν 1-2 αποτελέσματα θα μιλούσαμε για την μεγάλη έκπληξη. Σκληρός αντίπαλος, σε μια πολύ δυνατή έδρα και μια κερκίδα που «αρπάζει» γρήγορα, αποτελεί δύσκολη έξοδο. Οι φιλοδοξίες και η ιστορία που έχει η ομάδα κάνουν τα παιχνίδια με τους μεγάλους ντέρμπι, καθώς τόσο ο Λεύκιππος όσο και το Δημοκρίτειο ζορίστηκαν. Πίστωση χρόνου, υπομονή και τα καλύτερα έρχονται. Η ομάδα σκοράρει 62 πόντους κατά μέσο όρο ενώ δέχεται 70.

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ 9η θέση 17 βαθμοί (7-5)

Μία από τις δύο ομάδες που έπεσαν από την Γ’ Εθνική Κατηγορία. Έκανε μια ριζική αλλαγή στο ρόστερ με πολλά νέα παιδιά και κάποιες έμπειρες προσθήκες για την κατηγορία με προπονητή μια παλαιά καραβάνα των πάγκων. Δεν είναι εύκολο να ξανασηκωθείς όταν πέφτεις, όμως οι άνθρωποι της Αγίας Βαρβάρας ξέρουν τον τρόπο. Μελανό σημείο η μη ύπαρξη παιδικής ή εφηβικής ομάδας που φέρνει και το -2 και κρατάει την ομάδα μακριά από τις θέσεις των play off.  

Ομάδα που μπορεί εύκολα να κάνει ζημιές και να πάρει βαθμούς από οποιονδήποτε από τους πρωτοπόρους, ειδικά εντός έδρας. Όσο κυλάει ο χρόνος θα γίνεται καλύτερη ακόμα πιο αποδοτική και θα αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για όλες τις ομάδες. Σκοράρει 67 πόντους, κυρίως με τρίποντα που έχει εκπληκτικά στατιστικά, ενώ δέχεται 63,4 πόντους κατά μέσο όρο.

ΑΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ 8η θέση 18 βαθμοί (6-6)

Η μια από τις 2 ομάδες της Ξάνθης ικανή για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο. Μια παραδοσιακή δύναμη στον τομέα των ακαδημιών που έχει «εξάγει» παίχτες σε μεγάλες ομάδες της χώρας και μπορεί να υπερηφανεύεται για την δουλειά της. Στο ανδρικό όμως φαίνεται να πνίγεται σε μια κουταλιά νερό κάποιες φορές. Έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές αν τις δοθεί η ευκαιρία αλλά να καταστρέψει και ότι χτίζει σε μια στιγμή. Με όπλο τα δικά της παιδιά και φοιτητές αποτελεί μια δύσκολη έδρα που πρέπει να μοχθήσεις για να περάσεις. Σκοράρει κατά μέσο όρο 61,1 πόντους ανά παιχνίδι και δέχεται 59,5.

ΦΙΛΙΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ 7η θέση 18 βαθμοί (6-6)

Η βορειότερη μπασκετική πόλη της Ελλάδας που αντιμετωπίζει περισσότερες δυσκολίες από κάθε άλλη ομάδα του ομίλου. Μετακινήσεις, εξεύρεση παιχτών και το τρανό βόλεϊ είναι μόνο μερικά. Παρόλα αυτά με υπομονή, εξαιρετική δουλειά και αγάπη για αυτό που κάνουν καταφέρνουν να βρίσκονται πάντα ψηλά. 

Μια από τις πιο δυνατές έδρες φόβητρο του ομίλου που τα φαβορί περνάνε δύσκολα. Πέρσι έφτασε στις 4 καλύτερες ομάδες τις Ένωσης, φέτος όμως διανύει μια πιο μεταβατική χρονιά. Μέτρησε αποχωρήσεις, ελάχιστες προσθήκες ενώ τα μακρινά ταξίδια την αποδυναμώνουν εκτός έδρας. Πάντα φιλόδοξη, άμα βρει ρυθμό θα επιστρέψει γρήγορα στις επιτυχίες. Σκοράρει κατά μέσο όρο 58,7 πόντους ενώ δέχεται 61,9.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 6η θέση 18 βαθμοί (6-6)

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε για την Ολυμπιάδα η χρονιά. Μπήκε δυνατά στο μεταγραφικό παζάρι, ενισχύθηκε με έμπειρους παίχτες, απέκτησε ποιότητα στους ψηλούς και ξεκίνησε με σειρά θετικών αποτελεσμάτων. Δυστυχώς οι τραυματισμοί δεν επέτρεψαν την ανάλογη συνέχεια και έπεσε γρήγορα κάτω από τη μέση του βαθμολογικού πίνακα. Η νίκη όμως στην τελευταία αγωνιστική του α’ γύρου έδειξε σφυγμό, και την ανέβασε βαθμολογικά και ψυχολογικά. 

Εάν συνεχίσει στην ίδια ρότα σίγουρα θα βάλει δύσκολα. Μακριά από τραυματισμούς και όλα θα πάνε καλά. Σκοράρει 62 πόντους κατά μέσο όρο και δέχεται 62,9, πολύ καλή περιφέρεια και μόλις μπουν οι ψηλοί στο παιχνίδι όλα θα είναι αλλιώς.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 5η θέση 19 βαθμοί (7-5)

Αν είχα και έναν ψηλό, όλα θα ήταν αλλιώς. Ίσως ο κύριος προβληματισμός των ανθρώπων του Εθνικού που θέτει υποψηφιότητα για τα play off. Δυνατός εντός έδρας, πάντα επικίνδυνος από την περιφέρεια, μετράει επιστροφές και ετοιμάζεται για τα καλύτερα. Έχει ποιότητα, έχει δικά του παιδιά στα οποία μπορεί να οικοδομήσει κάτι όμορφο. Εάν εκμεταλλευτεί τα στραβοπατήματα και δείξει χαρακτήρα στα δύσκολα θα ανεβάσει κατά πολύ τις, ήδη αυξημένες, πιθανότητες που έχει για τετράδα. Σκοράρει 62,1 πόντους και δέχεται 59 κατά μέσο όρο.

ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 4η θέση 20 βαθμοί (8-4)

Μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της διοργανώσεις είναι η παρουσία του Αίαντα στην 4άδα. Ένα κράμα με ντόπιους έμπειρους Κομοτηναίους και φοιτητές γεμάτους όρεξη για μπάσκετ που καθοδηγείται εξαιρετικά από τον κ. Οικονομίδη, ο οποίος έχει βρει ρόλο ως προπονητής και προσφέρει πλέον πολύ πιο αποδοτικά, από ότι στο παρελθόν τις υπηρεσίες του, βάζει πλώρη για ψηλά. Η ομάδα κερδίζει, έχει ουσία στα καλάθια της και ξέρει τι ζητάει στο γήπεδο. 

Η εμπειρία του προπονητή της θα βοηθήσει στα κρίσιμα σημεία και αποτελεί το πρώτο φαβορί για την κατάληψη της 4ης θέσης της κανονικής περιόδους, και αν έρθουν και δυο αποτελέσματα ευνοϊκά γιατί να μην βρεθεί και στην 3η θέση. Σίγουρα υπάρχει διαφορά ποιότητας με τους πρωτοπόρους αλλά μέσα στο παρκέ ποτέ δε ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Σκοράρει κατά μέσο όρο 62 πόντους και δέχεται 55,5.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ 3η θέση 21 βαθμοί (9-3)

Η δεύτερη ομάδα που υποβιβάστηκε από την Γ’ Εθνική Κατηγορία και αυτή με μεγάλες αλλαγές σε ρόστερ και φιλοσοφία. Έχασε αρκετούς, αλλά έκανε το καλύτερο ενισχύθηκε από τις ίδιες τις ακαδημίες της και μαζί με λίγες ποιοτικές προσθήκες εμπειρίας φιγουράρει στις πρώτες θέσεις. Το κακό ξεκίνημα είναι ενδεικτικό της αλλαγής. Τις τρείς συνεχόμενες ήττες ακολούθησαν 9 συνεχόμενες νίκες και έρχεται και συνέχεια. 

Και αν στο Αμοιρίδιο έμοιαζε γατάκι, στα Ποταμούδια έγινε τίγρης και καταβρόχθισε τον Λεύκιππο, δείχνοντας σε όλους ότι είναι εδώ, είναι ζωντανός και πάντα έτοιμος να τιμωρήσει τα λάθη. Η εμπειρία της Γ’ Εθνικής είναι πολύτιμη και η αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων θα κρίνει το αν θα μπορέσει ο Αστέρας να βρεθεί στους τελικούς, γιατί η παρουσία στα play off είναι δεδομένη. Σκοράρει 70,7 πόντους κατά μέσο όρο και δέχεται 56,4.


ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 2η θέση 21 βαθμοί (11-1)

Με παρακαταθήκη την σπουδαία κληρονομία του Αλέκου Καρυπίδη και την εξαιρετική πρώτη χρονιά, η φοιτητική ομάδα του Δ.Π.Θ συνεχίζει να δουλεύει πάνω σε πράγματα που δεν είναι εύκολο να κατανοήσεις αν αρκείσαι σε λέξεις όπως χρήμα. 

Με σκοπό τη μάθηση και τη διδασκαλία της καλαθοσφαίρισης, και όχι την οπωσδήποτε και με κάθε τρόπο άνοδο στη Γ’ Εθνική, η ομάδα προσφέρει στους φοιτητές ευκαιρίες που άλλοι αρνήθηκαν. Με μεγάλο ατού την άμυνα και το ομαδικό πνεύμα σε συνδυασμό με την δίψα για μάθηση και όπλο την κερκίδα αποτελεί μία από τις καλύτερες ομάδες της περιοχής. Και αν δεν υπήρχε αυτό το -2 θα μιλούσαμε σε άλλη βάση για το πλεονέκτημα έδρας. 

Πόσο σωστό ή λάθος είναι μια ομάδα που έχει σκοπό να βοηθήσει τους φοιτητές του Πανεπιστημίου της και όχι να μπλέξει με ακαδημίες και εμπορικούς, χρηματικούς σκοπούς, να έχει τέτοια τιμωρία ας το κρίνει ο καθένας. Μεγάλο ερωτηματικό είναι το μέλλον σε ότι αφορά τους παίχτες καθώς κάθε 2 χρόνια θα υπάρχουν αναγκαστικές αλλαγές λόγω της μετακίνησης των φοιτητών. Παρόλα αυτά ακόμα και για αυτό βρέθηκε λύση. 

Αποτελεί έναν αντίπαλό που δεν θα ήθελες σε τελική φάση, με άριστη φυσική κατάσταση ικανός να ανταπεξέλθει σε Final 4 σε σχέση με τους άλλους και ειδικά αν βρεθεί στην μέρα του θα έχεις πρόβλημα μεγάλο. Με αξιοποίηση του συνόλου του ρόστερ, «θυσιάζονται» πράγματα, και με σκοπό όχι τις φανφάρες και τον εντυπωσιασμό, αλλά την διδασκαλία, το Δημοκρίτειο βαδίζει στις αξίες και τα ιδεώδη του Δασκάλου. Σκοράρει κατά μέσο όρο 69,2 πόντους ενώ δέχεται 50,8. Έχει -2 στη βαθμολογία λόγω μη συμμετοχής στα πρωταθλήματα παίδων ή εφήβων.


ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ ΞΑΝΘΗΣ 1η θέση 23 βαθμοί (11-1)


Με όπλο του την πανίσχυρη, φαινομενικά, ομάδα που έχει φτιάξει φέρνοντας στην Ξάνθη παίχτες και προπονητή μεγάλης χρηματικής αξίας για το τοπικό πρωτάθλημα και εκμεταλλευόμενος το -2 του Δημοκρίτειου φιγουράρει δίκαια στην 1η θέση του πρωταθλήματος. 

Διαθέτει ένα εξαιρετικό σε επίπεδο μονάδων ρόστερ, που όμως δεν έχει μεγάλο βάθος, και καλείται να πάρει άνοδο και Κύπελλο καθώς οτιδήποτε πέραν του νταμπλ θα ήταν ξεκάθαρη αποτυχία, ειδικά με τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί. Αποτελεί το πρώτο φαβορί για την άνοδο όμως πρέπει να το αποδείξει γιατί δεν έχει πείσει ακόμα. 

Η επίθεση του τρομάζει καθώς φτάνει εύκολα στα αντίπαλα καλάθια ενώ δεν αντιμετωπίζει αμυντικά προβλήματα.  Με σύμμαχο το τεράστιο και παγωμένο «Φίλιππος Αμοιρίδης» διατηρεί εντός έδρας το αήττητο. Μοναδική ήττα από τον Αστέρα Καβάλας εκτός έδρας και αυτό δείχνει πως υπάρχουν αδυναμίες. 

Δεδομένου πως η άνοδος κρίνεται σε 2 παιχνίδια και σε ειδικές καταστάσεις και όχι στην κούρσα του πρωταθλήματος έχει δουλειά ακόμα. Μια ομάδα που θέλει να φέρει νέο αέρα στην Θράκη τόσο στο αγωνιστικό όσο και στο οργανωτικό κομμάτι. Αρκεί να μην ξεχάσει πως χρειάζεται να είσαι καλός με τους ανθρώπους όταν ανεβαίνεις, γιατί θα τους ξανασυναντήσεις όταν κατεβαίνεις. Σκοράρει κατα μέσο όρο 80,4 πόντους ενώ δέχεται 50,5.

* Σαράντης Πανταζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: