Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

ΕΚΑΣΑΜΑΘ (ΠΑΙΔΕΣ)

Κοσμάς Ιωαννίδης: «Σκέψεις προς... ναυτιλομένους!!»

Το SerresBasket έλαβε και δημοσιεύει την επιστολή του προπονητή της παιδικής ομάδας του Ρούπελ Σιδηροκάστρου, κ. Κοσμά Ιωαννίδη.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κάθομαι και γράφω τα παρακάτω με αφορμή τον  Χθεσινό  αγώνα σε πρωτάθλημα παιδικού στον νόμο μας .
Εκ των πρότερων ήταν ένα εύκολο ματς  όσο αφορά το αποτέλεσμα (πολλά με λίγα), εφόσον έπαιζε μια ομάδα των Σερρών με ένα "χωριό" και αυτό όχι γιατί οι ομάδες από το Σιδηρόκαστρο την Ηράκλεια, τον Σκοπό, την Νιγρίτα είναι υποδεέστερες του "κέντρου" πάντοτε, αλλά λόγω της πληθώρας των παιδιών είναι ευκολότερο να δημιουργήσεις μια καλή ομάδα μέσα από επιλογές παικτών με τα καλύτερα σωματικά προσόντα από ότι στα χωριά που δεν υπάρχει ποτέ αυτή η διαδικασία της διαλογής. 

Στην  πραγματικότητα ποτέ δεν έχουμε μια ολόκληρη ομάδα της ίδιας ηλικίας (γεννηθέντες 2003) και κατεβάζουμε ομάδες με διαφορετικές  ηλικίες με μεγάλες σωματικές διαφορές σε σχέση με τους αντίπαλους από τις Σέρρες. Αυτές τις σωματικές διαφορές εμείς από τα "χωριά" προσπαθούμε  να τις καλύψουμε  με την αγωνιστικότητα το θάρρος το πείσμα και την φιλία -ομαδικότητα.
Έτσι και η ομάδα μου αποτελείται από 2 (2003), 4 (2004), 2(2005), 5(2006).
Για την ιστορία το αποτέλεσμα –σκορ του αγώνα ήταν η διάφορα με 100+ υπέρ των αντιπάλων.
Κάθομαι και αναρωτιέμαι τι με πείραξε πιο πολύ …
Το ότι χάσαμε 100 +πόντους διαφορά;
Μάλλον όχι,  έτσι  και  αλλιώς  το είχα πει στην ομάδα μου από την αρχή. Στόχος είναι να προσπαθήσουμε να μάθουμε να παίζουμε με απλό τρόπο τις βασικές δεξιότητες του μπάσκετ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΗ!!
Το ότι χάσαμε με μεγάλη διάφορα (100+)…όποιος προπονητής  πει ότι  δεν τον πειράζει πιστέψτε με λέει ψέματα, αλλά τι να κάνεις  όταν στο 12' χάνεις τον καλύτερο παίκτη σου με σοβαρό τραυματισμό (δυο μήνες έξω) και  στο 15' τον play maker με τραυματισμό πάλι ..θα σκέφτεσαι τους 100 πόντους διαφορά…ΝΤΡΟΠΗ.
Μάλλον περισσότερο με πείραξε το ότι ο αντίπαλος "προπονητή" δεν κατάλαβε το ότι ο αγώνας δεν ήταν ΝΤΕΡΜΠΙ και μας έπαιζε 39 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα mtm  press σε όλο το γήπεδο και φώναζε και παρότρυνε τους αθλητές του. Τι να πω ….!!
Είμαι σίγουρος πως έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα για την ομάδα του που θα τον χρησιμεύσουν στους επόμενους δύσκολους  αγώνες…
Και οι φίλοι οι διαιτητές…..
Κατεβαίνετε να σφυρίξετε έναν αγώνα αναπτυξιακού πρωταθλήματος  ένας  παλιός –έμπειρος  με έναν νέο διαιτητή-άπειρο ..και πολλές φορές  δεν έχει καν ασχοληθεί με το άθλημα!! ΛΟΙΠΟΝ  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΠΟΤΕ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΟΣΟ ΤΟ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ.
Είναι ντροπή να έχετε αυτήν  την "ΙΣΗ" μεταχείριση σε ομάδες αυτού του επίπεδου και να μην προστατεύετε την εμφανώς αδύνατη ομάδα..ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΕΤΣΙ……….ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ  ΚΑΙ ΟΙ  ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ –ΖΩΝΗ , 4 ΖΩΝΗ ΚΑΙ 1 ΜΤΜ , ZONE PRESS  1-2-2 ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ!!!
Και επειδή δεν θέλω να βγάζω τον εαυτό μου από την εξίσωση (άλλωστε ποτέ δεν το έκανα και ούτε θα το κάνω) έψαξα και βρήκα παλιά φύλλα αγώνων σε παιδικό με αθλητές  (ΔΑΛΑΓΚΟΖΗ-ΔΑΜΙΑΝΑΚΟ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ-ΖΩΗΡΟ-ΒΕΝΤΟΥΖΗ-ΚΑΜΠΕΡΗ-ΓΚΟΓΚΑ-ΑΛΕΛΗ-ΜΙΧΑΛΕΡΗ). Κερδίζαμε με μεγάλες διαφορές τις άλλες ομάδες . Και πώς να πεις στους παίκτες σου μην είσαι εύστοχος ,μην βγαίνεις στον αιφνιδιασμό μην παίζεις  μπάσκετ… Μπορείς ; Δεν μπορείς!!...
Ποτέ όμως δεν έπαιξα σαράντα λεπτά πίεση σ ΄ όλο το γήπεδο με αδύνατη ομάδα ή παρότρυνα τους παίκτες μου να πιέσουν, ποτέ δεν έπαιξα ζώνη σε παιδικό ή  σύνθετη άμυνα… γιατί δεν ξέρω τι είναι πιο οδυνηρό , να χάνεις έναν αγώνα με μεγάλη διάφορα από ομάδα των Σερρών,  ή έναν αγώνα με 1 πόντο από το "χωριό" και να έχεις παίξει ζώνη και  σύνθετη άμυνα .
   Φίλε έμπειρε διαιτητή που είσαι στον χώρο του μπάσκετ ΄΄ουκ ολίγα χρόνια΄΄  ,
(αν μετρήσω τα δικά μου ,παίκτης –προπονητής  είναι  38) ,  να σου πω λόγω εμπειρίας  ότι: α) εάν στην αρχή του αγώνα οι ομάδες που θα παραταχθούν είναι  από την μία τα στρουμφάκια  και από την άλλοι  οι γίγαντες  τότε πολύ πιθανόν (και λέω πιθανόν) να μην είναι ντέρμπι  ο αγώνας  β) εάν στο ημίχρονο η διαφορά είναι στους  50 πόντους τότε σίγουρα δεν είναι ντέρμπι, και πρέπει να κρατήσεις  και τον ανάλογο αγωνιστικό χαρακτήρα,  και  να  μην εξωθείς τον εκάστοτε προπονητή να παρεκτρέπεται στο πρόσωπό σου…..
Παρεπιπτόντως  ζητάω δημόσια συγνώμη για όσα σου είπα.
Εύχομαι με τα παραπάνω να σκεφτούμε λίγο διαφορετικά το μπάσκετ ιδιαίτερα στις  αναπτυξιακές  ηλικίες  για να γίνει ο χώρος μας καλύτερος!!
ΥΓ. Εύχομαι περαστικά στους παίκτες μου και να γυρίσουν γρήγορα  υγιείς στην ομάδα μας!!

   Με εκτίμηση
Κοσμάς  Ιωαννίδης»

Δεν υπάρχουν σχόλια: