Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

ΑΡΘΡΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 Το έπος των Ικάρων στη Σύρο το 1991! Συνέντευξη στο SerresBasket του αρχηγού της ομάδας που έγραψε ιστορία, Δημήτρη Μύθου.

30 χρόνια θα συμπληρωθούν τον προσεχή Ιούλιο από τον ιστορικό άθλο των Ικάρων, οι οποίοι το 1991 στο όμορφο νησί της Σύρου αναδείχθηκαν Πρωταθλητές στη διοργάνωση των Εφήβων υποσκελίζοντας ομάδες-«μεγαθήρια» όπως ο Παναθηναϊκός και ο Π.Α.Ο.Κ., σπάζοντας το «κατεστημένο» της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. 


Για αυτόν τον ανεπανάληπτο θρίαμβο των «κυανοκίτρινων» μίλησε στο SerresBasket ο Δημήτρης Μύθου, αρχηγός εκείνης της σπουδαίας ομάδας.

- S.B.: Δημήτρη φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από το μοναδικό επίτευγμα των Ικάρων με τη κατάκτηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος των Εφήβων στη Σύρο. Μπορείς να κάνεις ένα «ταξίδι» στο παρελθόν και να θυμηθείς τι συνέβη τότε;

- Δ.Μ.: «30 χρόνια! Απίστευτο! Αξέχαστες στιγμές για εμάς που ήμασταν εκεί και το ζήσαμε όλο αυτό. Ήμασταν η πρώτη ομάδα από την επαρχία που κατόρθωσε να πάρει το Πρωτάθλημα.

Παίξαμε με τη Χαλκίδα, τον Βόλο (Ολυμπιακός), την Πάτρα (Απολλωνιάδα), τον Π.Α.Ο.Κ. και τον Παναθηναϊκό.

Στο τελευταίο ματς αγωνισθήκαμε κόντρα στον Παναθηναϊκό. Το πρόγραμμα είχε βγει από την αρχή και έτυχε σε αυτό το παιχνίδι να αναμετρηθούν οι δύο αήττητες ομάδες.

Ο αγώνας ήταν ισόπαλος. Ο Παναθηναϊκός είχε την τελευταία επίθεση. Τότε η επίθεση διαρκούσε 30 δευτερόλεπτα.

Είχαμε εντολή από τον προπονητή μας να οδηγήσουμε τον Γεωργικόπουλο προς τη πλευρά του πάγκου μας που ήταν λίγο βρεγμένο το γήπεδο. 

Εγώ μαζί με τον Κακαρίδη κάναμε παγίδα και ο Γεωργικόπουλος γλίστρησε.

Στη συνέχεια πήρα τη μπάλα και μου έκαναν φάουλ στο κέντρο του γηπέδου 3 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη.

Ίσχυε ακόμα ο κανονισμός της 1+1 βολής. Εάν έχανες την πρώτη δεν είχε δικαίωμα να σουτάρεις τη δεύτερη. 

Ευστόχησα και στις 2 βολές, κερδίσαμε τον αγώνα και πήραμε το Πρωτάθλημα».

- S.B.: Ποιοι παράγοντες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να έρθει αυτή η μεγάλη επιτυχία;

- Δ.Μ.: «Ήμασταν πολύ προπονημένοι. Είχαμε κάνει σκληρή προετοιμασία. Στόχος μας ήταν η συμμετοχή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. 

Πολύ σημαντικό ήταν και το ότι το κλίμα μεταξύ των παικτών ήταν εξαιρετικό.

Επίσης στον πάγκο είχαμε τον Στάθη Καμαράκη, που ήταν στα πολύ καλά του, ένας έμπειρος προπονητής, με παραστάσεις, με τον οποίο είχαμε άριστες σχέσεις.

Στη Σύρο οι περισσότεροι αθλητές της ομάδας μας ήταν γεννηθέντες του 1973, ενώ οι αντίπαλοι μας είχαν παιδιά που ήταν μία χρονιά μεγαλύτερα.

Η βασική πεντάδα της εφηβικής μας ομάδας έπαιζε και στην ανδρική, στη καλή τότε Γ' Εθνική και μάλιστα την επόμενη σεζόν ανεβήκαμε στη Β' Εθνική.

Οι "φουρνιές" των Ικάρων τότε είχαν αρκετό ταλέντο. Την προηγούμενη χρονιά πριν τη Σύρο οι Ίκαροι είχαν πάρει τη τρίτη θέση στην Έδεσσα με τον Γιάννη Μάνο στο ρόστερ».

- S.B.: Θυμάσαι μήπως κάποια εξωαγωνιστικά περιστατικά;

- Δ.Μ.: «Κατεβήκαμε στον Πειραιά και ταξιδέψαμε με καράβι στη Σύρο. Μαζί μας ήταν κάποιοι παράγοντες, ο Ηλίας Παπαδόπουλος (Πρόεδρος), ο Σιώσης (Έφορος, πατέρας του καλαθοσφαιριστή των «κυανοκίτρινων», Βασίλη Σιώση) και 4-5 γονείς.

Όταν υποδέχτηκε τις αποστολές ο Δήμαρχος (Γιάννης Δεκαβάλλας) έκανε αναφορά μόνο στις ομάδες του Π.Α.Ο.Κ. και του Παναθηναϊκού. 

Αυτό δεν μου άρεσε και θεώρησα σωστό να παρέμβω και του υπενθύμισα ότι στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα συμμετείχαν σύλλογοι και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ο Δήμαρχος αναγνώρισε το λάθος του και ζήτησε συγγνώμη.

Επειδή εμείς μέναμε στην Ποσειδωνία και όχι στην Ερμούπολη κάθε μέρα η μετακίνησή μας από το ξενοδοχείο για το γήπεδο γινόταν με λεωφορείο. Στο λεωφορείο έπαιζε μόνο μια κασέτα με λαϊκά τραγούδια που την είχα δώσει εγώ.

Επίσης, μετά το τέλος της διοργάνωσης και αφού βγήκαμε Πρωταθλητές βρήκα την ευκαιρία λόγω και της κοντινής απόστασης από εκεί και επισκέφτηκα για πρώτη φορά στη ζωή μου τη Μύκονο».

ΣΥΝΘΕΣΗ ΙΚΑΡΩΝ

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΜΑΡΑΚΗΣ

ΒΟΗΘΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ: ΝΙΚΟΣ ΙΛΑΝΙΔΗΣ

ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ: ΜΥΘΟΥ (ΑΡΧΗΓΟΣ), ΚΑΚΑΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΣΙΩΣΗΣ, ΝΙΚΑΚΗΣ, ΜΑΓΓΑΟΓΛΟΥ, ΜΑΤΖΙΡΗΣ, ΝΑΣΤΟΣ, ΚΑΚΑΡΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ, ΜΠΟΥΖΑΚΗΣ, ΤΣΑΚΙΡΙΔΗΣ, ΣΙΜΗΤΖΗΣ.

* Το SerresBasket ευχαριστεί τον κ. Σωτήρη Δημητράκη για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: