Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

ΔΙΑΦΟΡΑ

 

Σε ισχύ τα νέα μέτρα για τους αγώνες και τις προπονήσεις

Από σήμερα με τη δημοσίευση της Κ.Υ.Α. τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα που αφορούν μεταξύ άλλων τις αθλητικές δραστηριότητες και τη παρουσία κόσμου σε αυτές.

Συγκεκριμένα:

- Λειτουργία ανοικτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων από αθλούμενους, πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο βάσει των παρ. 2 και 3 του άρθρου 9 [ή ανηλίκους τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών κατόπιν πραγματοποίησης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9 ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9], για προπονήσεις και αγώνες, ομαδικών και ατομικών αθλημάτων που καλλιεργούνται από αναγνωρισμένες από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ομοσπονδίες με τήρηση περιορισμών χωρητικότητας, καταλόγου εισερχομένων και όλων των υγειονομικών μέτρων και οδηγιών που αναγράφονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. 

Οι αθλούμενοι που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, βάσει των παρ. 2 και 3 του άρθρου 9 αντιστοίχως, δύνανται να εισέρχονται αποκλειστικά στις ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις, κατόπιν διεξαγωγής διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test) τουλάχιστον μία (1) φορά την εβδομάδα, με βάση τις οδηγίες που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. 

 - Λειτουργία των ανοικτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες από αθλητές σωματείων, στα ατομικά και ομαδικά αθλήματα, που ανήκουν στο χαμηλό, χαμηλό-μεσαίο, μεσαίο και υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, διαγνωστικό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test) και τήρηση των προϋποθέσεων που καθορίζονται στις οδηγίες που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. 

Η ανωτέρω υποχρέωση υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 υφίσταται και για τους προπονητές σωματείων. Από τον διαγνωστικό έλεγχο, για αγώνες ή προπονήσεις, εξαιρούνται όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή πιστοποιητικό νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9. Σε κάθε περίπτωση αθλητές και προπονητές σωματείων που είναι εμβολιασμένοι και έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή άλλα συμπτώματα συμβατά με κορωνοϊό COVID19 ή που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος, υποβάλλονται στον προληπτικό έλεγχο με τεστ αντιγόνου για κορωνοϊό COVID-19. 

- Λειτουργία των αθλητικών ακαδημιών σε σταθερά γκρουπ έως δέκα (10) ατόμων, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. - Επιτρέπεται η χρήση αποδυτηρίων για αθλητές και αθλούμενους με τις κάτωθι προϋποθέσεις: Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.]. Χρήση του πενήντα τοις εκατό (50%) της δυναμικότητας των καταιονιστήρων (ντους). Τήρηση των κανόνων δημόσιας υγείας και των οδηγιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. 

- Επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε προπονήσεις ατομικών και ομαδικών ερασιτεχνικών αθλημάτων στις εξέδρες σε ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις με τις ακόλουθες προϋποθέσεις: Αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο θεατές, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9. Δυνατότητα παρουσίας και ανηλίκων τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών κατόπιν πραγματοποίησης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9 ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9. 

Οι παρευρισκόμενοι θεατές να μην υπερβαίνουν το δέκα τοις εκατό (10%) της πληρότητας των εξεδρών και τον ανώτατο αριθμό των χιλίων (1000). 

Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.]. Υποχρεωτική χρήση μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στις εξέδρες. 

- Επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε αγώνες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων, σε ανοικτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, με πληρότητα έως δέκα τοις εκατό (10%) της χωρητικότητας και πάντως όχι περισσότερων από χίλιους (1000) θεατές. 

Η δυνατότητα παρουσίας θεατών υφίσταται αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο θεατές, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9 και έως πέντε τοις εκατό (5%) του μέγιστου επιτρεπτού αριθμού θεατών για μη εμβολιασμένους και μη νοσήσαντες ανήλικους. 

Οι ανήλικοι εισέρχονται με βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή rapid test), σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, ή με δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), που έχει διενεργηθεί την ημέρα του αγώνα. 

Ο έλεγχος γίνεται στις εισόδους των αθλητικών εγκαταστάσεων με τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας αναγνώρισης για πιστοποιητικά εμβολιασμού, PCR και rapid tests και, όπου υπάρχει η δυνατότητα, διενεργείται αντίστοιχος έλεγχος και κατά την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στο γήπεδο. 

- Οι εργαζόμενοι στους αθλητικούς χώρους κατά τη διεξαγωγή των αγώνων, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9. 

- Επιτρέπεται η διεξαγωγή άλλων αγώνων μαζικού αθλητισμού εκτός σταδίων (εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων), χωρίς περιορισμό στον αριθμό των συμμετεχόντων, με ηλεκτρονικές εγγραφές αυτών και με συμμετοχή ποσοστού συμμετεχόντων έως ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης το τελευταίο τρίμηνο και ποσοστού έως πέντε τοις εκατό (5%) για μη εμβολιασμένους συμμετέχοντες με υποχρεωτικό αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 και με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων και οδηγιών που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. 

Στο ανωτέρω ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) περιλαμβάνονται και οι ανήλικοι, οι οποίοι, προσέρχονται με βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή rapid test), ή με δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Όσο αφορά λοιπόν τα κλειστά γυμναστήρια της πόλης των Σερρών βάσει της χωρητικότητάς τους στο κλειστό γυμναστήριο της κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων ο μέγιστος αριθμός φιλάθλων ανέρχεται στους 70, ενώ στο κλειστό γυμναστήριο της Ομόνοιας μάξιμουμ 15 άτομα μπορούν να βρίσκονται στη κερκίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: