Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Α2 ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ


Άρης Αθανασιάδης: " Έχουμε ανάγκη από προτάσεις, αποφάσεις και τομές"

Μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε ο Πρόεδρος των Ικάρων, κ. Άρης Αθανασιάδης στην επίσημη ιστοσελίδα των "κυανοκίτρινων" (www.ikaroibc.gr). Ο κ. Αθανασιάδης έκανε τοποθετήσεις για πολλά και σημαντικά ζητήματα, ενώ βέβαια δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κρίσιμο παιχνίδι του Σαββάτου με αντίπαλο την Ξάνθη.

- Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από αυτήν την πρώτη χρονιά των Ικάρων στην Α2;

"Ήταν μια χρονιά που χαρακτηρίστικε από αγωνιστική αστάθεια. Εγιναν λάθη στο σχεδιασμό, πιθανόν να ξοδεύτηκαν και περισσότερα χρήματα απ’ ότι θα έπρεπε. Ομως αυτά είναι τα αναπόφευκτα λάθη του «πρωτάρη». Του χρόνου θα είμαστε πιο έμπειροι, πιο... σοφοί".

- Βρήκατε την Α2 όπως την περιμένατε, ή υπήρχε κάτι που σας προκάλεσε έκπληξη;

"Δεν μπορώ να πω ότι κάτι μου προξένησε έκπληξη. Πρόκειται για ένα δύσκολο πρωτάθλημα, σαφώς πιο ποιοτικό αγωνιστικά από την Β’ Εθνική. Δυστυχώς δεν είναι μεγάλες οι διαφορές σε επίπεδο οργάνωσης. Συγκρίνοντας την ελληνική Α2 με τις εικόνες που έχουμε από τις μικρές κατηγορίες της Ισπανίας ή της Ιταλίας με τα μεγάλα και γεματα γήπεδα, την παρουσία χορηγών και την μεγάλη τηλεοπτική κάλυψη, η διαφορά είναι χαώδης".

- Οι Ικαροι φέτος δεν περιορίστηκαν μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι. Συνέχισαν με επιτυχία το πρόγραμμα των ακαδημιών, ασχολήθηκαν με τον τομέα των παράπλευρων γεγονότων, ενώ τον Ιούνιο διοργανώνουν και το πρώτο μπασκετικό καμπ στις Σέρρες.

"Ανέκαθεν πιστεύαμε ότι ενας αθλητικός σύλλογος δεν πρέπει να είναι μόνο υπόθεση των αθλητών του, αλλά να αποτελεί ένα ζωντανό κοινωνικό φορέα. Μέσα από τις ακαδημίες μας ωφελούνται περίπου 400 μικρά παιδιά, ενώ το γήπεδο κάθε δεύτερο Σάββατο γινόταν αφορμή συνάντησης των Σερραίων. Διοργανώσαμε για πρώτη φορά μια διάλεξη με θέμα την υγεία του αθλητή, τη διατροφή, την ψυχολογία και την αποκατάσταση τραυματισμών, γιατί θέλαμε να δώσουμε στα παιδιά και τις οικογένειές τους την ευκαιρία να ενημερωθούν επιστημονικά για θέματα που τους ενδιαφέρουν. Λάβαμε μέρος στην πρωτοβουλία του δικτύου Hellenic Green Sports, που αφορά δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.

Τέλος, το καμπ είναι κάτι πρωτόγνωρο και πρωτοποριακό στις Σέρρες. Πιστεύω ότι με τους καταξιωμένους προπονητές που θα διδάξουν αλλά και τα ονόματα που θα επισκεφθούν τη διοργάνωση, θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία τόσο και τα παιδιά των Σερρών, όσο και για τους μικρούς αθλητές από άλλες πόλεις".

- Πόσο εύκολο είναι για μια επαρχιακή ομάδα που προβιβάζεται για πρώτη φορά στην Α2 να σταθεί στην κατηγορία;

"Είναι ανάλογο με τους δεσμούς που υπάρχουν με την τοπική κοινωνία, πόσο στηρίζουν οι χορηγοί και η τοπική αυτοδιοίκηση. Το θέμα δεν είναι απλά να σταθείς αλλά να έχεις και διάρκεια. Εκεί πάσχουν οι επαρχιακές ομάδες και εκεί μετρούνται οι αντοχές. Οι επαρχιακές ομάδες θα πρέπει να στηρίζονται σε δικά τους παιδιά που θα έχουν και συναισθηματικό δέσιμο με τον κόσμο".

- Είστε ευχαριστημένος από τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας;

"Από τον απλό φίλαθλο ναι. Το κοινό των Σερρών αγκάλιασε την προσπάθειά μας και μας έδωσε ώθηση σε όλα τα ματς. Από την τοπική αυτοδιοίκηση όμως και τον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης φυσικά και όχι. Κάναμε μια προσπάθεια να συμπεριλάβουμε όλη την τοπική κοινωνία και να αποτελεί η ομάδα υπόθεση όλης της πόλης. Στραφήκαμε προς τις τοπικές επιχειρήσεις με επαγγελματικά διαφημιστικά πακέτα, όμως η ανταπόκριση, πλην λίγων εξαιρέσεων, δεν ήταν η αναμενόμενη".

- Μπροστά μας βρίσκεται το κρισιμότερο παιχνίδι της σεζόν, με αντίπαλο την Ξάνθη, όπου η νίκη είναι μονόδρομος. Είστε αισιόδοξος για την παραμονή;

"Εμείς με νίκη θα καταφέρουμε την παραμονή μας, έστω και την τελευταία αγωνιστική. Η Ξάνθη είναι έμπειρη ομάδα, με αρκετά χρόνια στην Α2. Εχω την πεποίθηση όμως, λόγω και του μεγαλύτερου κινήτρου που έχουμε, ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε στη νίκη".

- Εγινε πολύς λόγος τελευταία για τα αποτελέσματα των τελευταίων αγωνιστικών. Ακόμα και προπονητές έχουν υποστηρίξει ανοικτά ότι οι βαθμολογικά αδιάφορες ομάδες αλλοιώνουν το πρωτάθλημα με τη συμπεριφορά τους. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;

"Δεν μπορείς να μιλάς για στημένα παιχνίδια ή για συμφωνίες κάτω από τραπέζι χωρίς αποδείξεις, αλλά να μην ξεχνάμε ότι ο χώρος του μπάσκετ δεν διαφέρει από την υπόλοιπη κοινωνία. Οπως συναντάμε παντού το καλό και το κακό, το τίμιο και το άδικο, έτσι και στο μπάσκετ.

Η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη από προτάσεις και αποφάσεις. Και εδώ καλούνται να πάρουν θέση οι θεσμοί, δηλαδή η ομοσπονδία σε συνεργασία με την πολιτεία, τις ομάδες και τους αθλητές. Δεν πιανόμαστε εξ απροόπτου με αυτά τα φαινόμενα. Συνέβησαν και πέρσι και πρόπερσι και θα συμβαίνουν πάντα, αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα".

- Τι γνώμη έχετε για τα οικονομικά προβλήματα πολλών ομάδων;

"Δεν είναι μόνο ευθύνη των παραγόντων, αλλά και της πολιτείας. Με εξαίρεση τη φετινή χρονιά, που η επιχορήγηση δόθηκε μεσούσης της περιόδου, τα προηγούμενα χρόνια προγραμματίζαμε στα έσοδά μας χρήματα που δεν ήρθαν ποτέ. Η κωλυσιεργία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση, δεν επιτρέπει στις ομάδες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους αθλητές και τους προμηθευτές τους.

Για παράδειγμα εμείς, προϋπολογίσαμε στα φετινά μας έσοδα και τα οφειλόμενα της ΓΓΑ από τα δύο προηγούμενα χρόνια της Β’ Εθνικής, τα οποία είναι άγνωστο πότε και εάν θα τα λάβουμε. Για να φανούμε, λοιπόν, συνεπείς, θα πρέπει να «ματώσουμε» επιπλέον, καλύπτοντας από ίδια κεφάλαια τα χρήματα αυτά. Συμπερασματικά, θα πρέπει να γνωρίζουν οι ομάδες στο ξεκίνημα της χρονιάς τι θα πάρουν και πότε, (επιχορηγήσεις – μετακινήσεις), ώστε να προϋπολογίζουν ανάλογα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: