Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ζήσης Παπούδας: «Να προσελκύσουμε περισσότερα παιδιά στον αθλητισμό»

Ο Ζήσης Παπούδας είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων που χαίρει της εκτίμησης και του σεβασμού των φίλων του Μπάσκετ στις Σέρρες. 

Ως καλαθοσφαιριστής ίπτατο στους αιθέρες χάρη στο τρομερό άλμα που διέθετε και έγραψε τη δική του ιστορία στα γήπεδα ως παίκτης, πανηγυρίζοντας σπουδαίες επιτυχίες ως αθλητής και αρχηγός των Ικάρων.

Ο Ζήσης αποφάσισε να επιστρέψει στα γήπεδα, αυτή τη φορά ως προπονητής υπό τη σκέπη της Ακαδημίας Καλαθοσφαίρισης «ΣΙΡΙΣ».

Ο 46χρονος κόουτς του σερραϊκού συλλόγου παραχώρησε στο SerresBasket μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

S.B.: Νέος σύλλογος, καινούργια εμπειρία για εσένα. Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από τη ΣΙΡΙΣ; 

- Ζ.Π.: «Η ακαδημία ΣΙΡΙΣ είναι μια πρότυπη ακαδημία που λειτουργεί με ιδανικές συνθήκες και προωθεί τον αθλητισμό στα παιδιά με γνώμονα την μάθηση αλλά και τη διασκέδαση. 

Από την πρώτη στιγμή αισθάνθηκα άνετα και μου ήταν εξαιρετικά εύκολο να υιοθετήσω το όραμα και τους στόχους της».

S.B.: Πόσα παιδιά αθλούνται στην Ακαδημία; 

- Ζ.Π.: «Η ακαδημία απασχολεί περίπου 150 παιδιά με ηλικίες από 6 έως 16 ετών».

S.B.: Ποιες είναι οι αρχές που διέπουν τη λειτουργία του συλλόγου και ποιες κατευθύνσεις προσπαθείς εσύ από τη πλευρά σου να δώσεις στα παιδιά; 

- Ζ.Π.:  «Αρχές της ακαδημίας είναι να γνωρίσουν τα παιδιά το άθλημα της καλαθοσφαίρισης και τις αξίες του αθλητισμού, δίνοντάς τους μέσα από αυτά και απαραίτητα εφόδια για τη ζωή. 

Θέλουμε το κάθε παιδί να αποκτήσει με διασκεδαστικό τρόπο μια βαθιά σχέση με τον αθλητισμό που θα το συντροφεύει για πολλά χρόνια. 

Παράλληλα με την βελτίωση της φυσικής κατάστασης και κίνησης του παιδιού, εστιάζουμε και επικροτούμε την προσπάθεια, την συνεργασία, την τιμιότητα, την ικανότητα λήψης αποφάσεων, την βελτίωση της αυτοπεποίθησης κ.α.». 

S.B.: Τι διαφορετικό προσφέρει η ΣΙΡΙΣ σε σύγκριση με άλλους συλλόγους της πόλης μας; 

- Ζ.Π.: «Τα τμήματα της ακαδημίας εκτός από ολιγομελή λειτουργούν με την επίβλεψη 2 προπονητών, μειώνοντας τον χρόνο αναμονής και αυξάνοντας την συγκέντρωση των μικρών αθλητών.

Η οργάνωση και η επικοινωνία λειτουργούν σε υψηλό επίπεδο, ενώ η ακαδημία λειτουργεί συχνά δράσεις και εκτός γηπέδων με γνώμονα την κοινωνική προσφορά».

S.B.: «Πως εξελίσσεται η συνεργασία της ΣΙΡΙΣ με τους Ικάρους; 

- Ζ.Π.: «Η συνεργασία με τους Ικάρους είναι ευχάριστη και λειτουργική, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με στόχο την βελτίωση των συνθηκών προπόνησης των παιδιών».


S.B.: «Τη φετινή σεζόν σε έχουμε δει να δίνεις το «παρών» σε παιχνίδια των τμημάτων υποδομής των Ικάρων. Πως αισθάνεσαι στον πάγκο ως ασίσταντ κόουτς; 

- Ζ.Π.: «Οι πρώτες μου παρουσίες σε επίσημους αγώνες σαν προπονητής ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία και εκτός από μνήμες με έφερε πιο κοντά στα παιδιά και στις προσπάθειες που κάνουν».

S.B.: «Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι Σέρρες δεν βγάζουν παίκτες υψηλού επιπέδου. Κατά τη γνώμη σου υπάρχει ελπίδα για το μέλλον του Σερραϊκού Μπάσκετ μέσω της παραγωγικής διαδικασίας των Ακαδημιών; 

- Ζ.Π.: «Πιστεύω πως μάλλον δεν πρέπει να συνδέουμε την επιτυχία μιας πόλης ή μιας ακαδημίας με την παραγωγή παικτών υψηλού επιπέδου αλλά κυρίως με τον αριθμό των παιδιών που ασχολούνται ή τουλάχιστον τους δίνεται η δυνατότητα να ασχοληθούν με των αθλητισμό.

Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε χώρους άθλησης ενώ η παρουσία του κορωνοϊού συρρίκνωσε σημαντικά τα κίνητρα των παιδιών. 

Το να καταφέρουμε να προσελκύσουμε περισσότερα παιδιά στον αθλητισμό παρέχοντάς τους όμως επαρκείς και ποιοτικούς χώρους άθλησης πρέπει να είναι ο στόχος μας και μέσα από αυτόν μπορούν να επιτευχθούν όλοι οι υπόλοιποι».

* ΦΩΤΟ-ΠΗΓΗ: www.anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: