Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Παναγιώτης Γιαννάκης: «Πρωταθλητισμός δεν σημαίνει να βγεις πρώτος, ούτε να είσαι ο καλύτερος, αλλά κάθε μέρα να γίνεσαι καλύτερος»

Ο «θρύλος» του Ελληνικού Μπάσκετ, Παναγιώτης Γιαννάκης βρίσκεται αυτές τις ημέρες στον Νομό Σερρών και συγκεκριμένα στο Σιδηρόκαστρο, εκεί όπου διεξάγεται το καλοκαιρινό Camp στα πλαίσια συνεργασίας της "Giannakis Academy" με το Ρούπελ Σιδηροκάστρου.

Η συμμετοχή των παιδιών, αγοριών και κοριτσιών, είναι αρκετά υψηλή, γεγονός που έχει δώσει μεγάλη χαρά τόσο στους υπεύθυνους του σερραϊκού συλλόγου, όσο βέβαια και στον Παναγιώτη Γιαννάκη και στους ανθρώπους της Ακαδημίας του.

Ο «Δράκος» παραχώρησε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο SerresBasket, την οποία αξίζει να διαβάσετε.

* Συνέντευξη: Κώστας Μπαζιργιάννης

- Κόουτς Γιαννάκη εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεστε μαζί με τους ανθρώπους του επιτελείου σας σε μια ακριτική περιοχή των Σερρών, στο Σιδηρόκαστρο. Πως αισθάνεστε με τη παρουσία σας στα μέρη μας;

«Κατ' αρχήν αισθάνομαι πάρα πολύ ωραία, διότι βλέπω παιδιά με ενθουσιασμό. Κι όταν είμαι ανάμεσα σε παιδιά με ενθουσιασμό πάντα νιώθω ιδιαίτερα. 

Η Ακαδημία "Giannakis Academy" έχει αποφασίσει κάθε χρόνο να πηγαίνει σε μία ακριτική περιοχή προσπαθώντας να παρακινήσει τα παιδιά, να τα κάνει να πιστέψουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν, όπως το 1987 που κανείς δεν περίμενε ότι η μικρή Ελλάδα με τις πολύ λίγες πληροφορίες προπόνησης και τα μίνιμουμ προσόντα αθλητικότητας των παιδιών θα κατόρθωνε να κερδίσει χώρες, "βιομηχανίες" αθλητισμού εκείνη την περίοδο όπως ήταν η Σοβιετική Ένωση, η Ενωμένη Γιουγκοσλαβία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία.

Μπορώ να πω ότι τότε τους κοιτούσαμε με κιάλια και ο περισσότερος ελληνισμός σε οποιονδήποτε τομέα είτε στον αθλητικό, είτε στον επαγγελματικό στίβο θεωρούσε ότι οι Ευρωπαίοι ήταν ανίκητοι.

Εμείς εδώ θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά το μήνυμα ότι όλα είναι εφικτά. Τώρα πλέον υπάρχει η πληροφορία, αρκεί όμως η Πολιτεία να δώσει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις. Σήμερα, είτε το θέλουμε είτε όχι, τα παιδιά έχουν πολλούς πειρασμούς και έχουν να κάνουν πολλές συγκρίσεις μέσω του διαδικτύου.

Εμείς επιθυμούμε να πετύχουμε δύο πράγματα. Το πρώτο ως κοινωνία να πάρουμε τα παιδιά από το σπίτι, να τα βγάλουμε έξω να κάνουν αθλητισμό και το δεύτερο να τα δώσουμε τη δυνατότητα να υπάρχει μία ωραία εγκατάσταση, η οποία να λειτουργήσει ως κίνητρο για να την επισκέπτονται και να αφιερώνουν τον χρόνο τους εκεί.

Επειδή γνωρίζω ότι υπάρχει πολλή δύναμη μέσα και τα παιδιά χρειάζονται συμπαράσταση και κατεύθυνση θέλω κάθε 14 Ιουνίου να υπενθυμίζω σε αυτά ότι πριν πολλά χρόνια κάναμε τα αδύνατα δυνατά. Οπότε κι αυτά σήμερα παρότι έχουν μεγάλες δυσκολίες κάτι που το αναγνωρίζω εγώ, με σκληρή δουλειά, υπομονή κι επιμονή είναι σε θέση να τα καταφέρουν».

- Είδα στο γήπεδο νωρίτερα να υπάρχουν μπάνερ στα οποία αναγράφονται κάποια μότο. Ποιο είναι το κεντρικό μότο της "Giannakis Academy" σε σχέση με τα παιδιά;

«Το μυαλό είναι αυτό που κάνει βουνά. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος είναι ο εαυτός σου. Οι συμπαίκτες σου είναι οι καλύτεροι προπονητές σου. Οι αντίπαλοι είναι αυτοί που θα σου βάλουν το τεστ που αν τυχόν δεν το περάσεις και στενοχωρηθείς, έχεις τη δυνατότητα την επόμενη μέρα να ξεκινήσεις πάλι προπόνηση, πιο δυνατά, πιο επίμονα και να καταφέρεις να τον ξεπεράσεις, όπως κάναμε κι εμείς.

Θυμάμαι ότι είχαμε κλάψει πολλές φορές για τις ήττες που είχαμε υποστεί, αλλά αυτή η στενοχώρια ήταν εφήμερη. Η επόμενη μέρα ήταν μια μέρα δυνατής προπόνησης».

- Μπορείτε παρακαλώ να μου πείτε λίγα πράγματα για τα καμπ που διοργανώνετε ως Ακαδημία;

«Κάθε χρόνο πραγματοποιούμε καμπ στην Αθήνα, στις εγκαταστάσεις που διαθέτει το Κολλέγιο Αθηνών στο Ψυχικό, εγκαταστάσεις που σέβονται τους νέους ανθρώπους και τη σημερινή εποχή. 

Μπορούμε εκεί να περάσουμε καλά όλοι μαζί για δύο εβδομάδες τον Ιούλιο κάνοντας τους να πιστέψουν στους εαυτούς τους. 

Φυσικά πρωταθλητισμός, αλλά πρωταθλητισμός δεν σημαίνει να βγεις πρώτος, ούτε να είσαι ο καλύτερος, αλλά να προσπαθείς κάθε μέρα να γίνεσαι καλύτερος. Και δεν ξέρεις που μπορεί να ταξιδέψεις με μία μπάλα μπάσκετ. Εγώ νιώθω ευλογημένος επειδή ταξίδεψα σε ολόκληρο τον κόσμο και συνεχίζω να ταξιδεύω.

Το δεύτερο καμπ θα γίνει στη Χαλκιδική από τις 6 έως τις 12 Αυγούστου σε μια ωραία κατασκήνωση. Τα παιδιά κάνουν μπάνιο στη θάλασσα, γινόμαστε μια παρέα και παίζουμε μπάσκετ μαζί δύο φορές την ημέρα, πρωί κι απόγευμα. Τα παιδιά θα περάσουν τέλεια συνδυάζοντας διακοπές με τη μεγάλη μας αγάπη που είναι το Μπάσκετ».

- Αρκετοί γονείς βλέπουν την ενασχόληση με το Μπάσκετ ως μία διέξοδο για να λύσουν τα παιδιά τους το οικονομικό πρόβλημα. Εσείς με την εμπειρία που έχετε τόσα χρόνια πως διαχειρίζεστε την πίεση των γονέων;

«Εγώ πρώτα απ' όλα συγχαίρω τους γονείς που "σπρώχνουν" τα παιδιά τους στον αθλητισμό. Εν συνεχεία τους λέω ότι το Μπάσκετ είναι ένα σπορ που μπορεί να βάλει το παιδί σου στη καθημερινότητα της ζωής και να του δώσει τα εφόδια από πολύ μικρό πως να διαχειρίζεται τον εαυτό του, μέσα από τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει, νίκες, ήττες, ζήλεια, απογοήτευση, ενθουσιασμό. Μπορεί να ανακαλύψει τι πρέπει να διορθώσει και πως να το χτίσει μέσα από τη βοήθεια της ομάδας, της εξάσκησης και του προπονητή. 

Να ξέρετε καλά ότι στο μέλλον παιδιά που θα έχουν κάνει αθλητισμό και θα πάνε για να δώσουν μια συνέντευξη για να πιάσουν δουλειά, ο τρόπος με τον οποίο θα αναφερθούν στα δρώμενα του αθλητισμού θα είναι ένα έξτρα εφόδιο για να κατακτήσουν τη δουλειά που επιθυμούν να κάνουν.

Επίσης, να μη ξεχνάμε ότι το σώμα μας είναι το πλοίο της ζωής μας και το Μπάσκετ σε βοηθάει σε αυτό, να τρως πιο σωστά, να κοιμάσαι καλύτερα, να έχεις πειθαρχία, να δουλεύεις καθημερινά για να γίνεις καλύτερος αύριο.

Όλα αυτά αν τα βιώσεις και εξασκηθείς μέσα στο Μπάσκετ θα είσαι πιο έτοιμος να αντιμετωπίσεις τη ζωή σου. Κι ασφαλώς δεν γνωρίζουμε που μπορεί να οδηγήσει η δύναμη που κρύβει κάθε παιδί μέσα του. Όλα τα παιδιά έχουν μια δύναμη και μπορούν να την εκφράσουν μέσα στον χώρο του Μπάσκετ».

- Είστε ο παίκτης-σύμβολο της Εθνικής Ομάδας των Ανδρών, μας έχετε χαρίσει μεγάλες επιτυχίες τόσο ως αθλητής, όσο και ως προπονητής του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Κατά τη γνώμη σας τι φταίει και τα τελευταία χρόνια η Εθνική Ομάδα δεν μπορεί να πάρει κάποιο μετάλλιο;

«Πιστεύω ότι έχουμε δυνατότητες και υλικό. Χρειάζεται υπομονή κι επιμονή στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες κάθε ματς. 

Νομίζω ότι όταν θα προετοιμασθούμε κάτω από αυτές τις συνθήκες κι αφιερώσουμε λίγο περισσότερο κόπο στη προετοιμασία μας, τότε σίγουρα θα βγάλουμε τον καλύτερο μας εαυτό.

Έχουμε καλαθοσφαιριστές με τεράστιες δυνατότητες, τον Γιάννη (Αντετοκούνμπο) που είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, έχουμε όμως και τα παιδιά που αγωνίζονται στην Ευρώπη και έχουν κατακτήσει πρωταθλήματα κι έχουν κάνει μεγάλες νίκες.

Είναι ένας συνδυασμός δεξιοτήτων. Μόλις βρουν τη χημεία τους και τον τρόπο να οδηγούμε τον αντίπαλο εκεί όπου εμείς θέλουμε ακόμα κι όταν δεν βρισκόμαστε στη καλύτερη μας ημέρα, τότε νομίζω ότι θα είμαστε και πάλι έτοιμοι  να πανηγυρίσουμε επιτυχίες που έχουν να κάνουν με τα μετάλλια».

-Είστε αισιόδοξος για το μέλλον του Ελληνικού Μπάσκετ;

«'Ήμουν αισιόδοξος ακόμα κι όταν το Ελληνικό Μπάσκετ ήταν εκτός των πανευρωπαϊκών. 

Είμαι αισιόδοξος. Χρειαζόμαστε λίγη καλύτερη οργάνωση και τρόπο με τον οποίο να μπορούμε να βγάζουμε τα προσόντα μας και να κρύβουμε τις αδυναμίες μας.

Δουλειά, επιμονή, υπομονή και σχέδιο».

* ΦΩΤΟ-ΠΗΓΗ: ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 

* Πληροφορίες σχετικά με τη "Giannakis Academy": http://www.giannakisacademy.com/

https://www.facebook.com/giannakisacademy/

Δεν υπάρχουν σχόλια: