Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ COACH

«Το μικρό rotation στέρησε την διάρκεια στη σκληράδα στην άμυνα και φρεσκάδα (καθαρό μυαλό) στο τέλος»

Ιδανικός αυτόχειρας και στο δεύτερο εντός έδρας παιχνίδι του αποδείχθηκε ο Πανσερραϊκός, επιτρέποντας στον Μακεδονικό να φύγει με μια ανέλπιστη για αυτούς, σύμφωνα με την ροή του αγώνα νίκη, με σκορ 66-69.

Στη πρώτη περίοδο  το σχήμα με τους Τσακαλέρη - Μανούσο μαζί στη πεντάδα δεν λειτούργησε, με τον Μακεδονικό να επιλέγει την λογική του "Hack-the-Shaq" στον Μανούσο όποτε η μπάλα πήγαινε στο low post όπου υπήρχε εμφανής κυριαρχία των «λιονταριών». 

Οι 5/8 βολές του πολύπειρου σέντερ δεν πλήγωσαν τους Θεσσαλονικείς και δεν έδωσε την δυνατότητα στους υπόλοιπους να βρούνε επιθετικό ρυθμό.

Ο αρχηγός των «κόκκινων», Παντελής Γεωργιανός ήταν άστοχος, ενώ ο Τσακαλέρης δεν βρήκε χώρο και οι μόνες λύσεις ήρθαν με ένα δίποντο και τρίποντο του Ντίνου στο transition.

Το πρώτο εύστοχο δίποντο σε οργανωμένη άμυνα ήρθε με επιθετικό ριμπάουντ του Γεωργιανού 3 λεπτά πριν το τέλος, φανερώνοντας το πρόβλημα στην επιθετική λειτουργία. Στην άμυνά τους οι γηπεδούχοι επέτρεψαν συνεργασίες και ελεύθερα σουτ, χάνοντας ριμπάουντ και τις διεκδικούμενες 50-50 μπάλες.

Μετά το αρχικό 12-19, στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Πανσερραϊκός άρχισε να λειτουργεί καλύτερα με τον Κεραμάρη να δίνει ενέργεια και τον Τσακαλέρη σε θέση 5 να αποτελεί την αιχμή του δόρατος.

Όλα πάντως ξεκινούσαν από την άμυνα που οδήγησε τον Μακεδονικό σε συνεχή λάθη, ειδικά όταν βγήκε για τις απαραίτητες ανάσες ο  Τσιρογιάννης.

Ο Πανσερραϊκός ενώ πέρασε με 30-26, ένα άστοχο τελείωμα (με υποψία φάουλ), πρόσφερε στον Μακεδονικό ένα τρίποντο στο transition και την ευκαιρία να κλείσει μπροστά στο ημίχρονο (32-36), με καλάθι στην εκπνοή.

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Πανσερραϊκός κυριάρχησε απόλυτα με όπλο την σκληρή άμυνα. Από εκεί βρήκε ρυθμό και στην επίθεση και έχτισε μια διαφορά δέκα πόντων (πάλι δεχόμενος καλάθι στην λήξη του δεκαλέπτου). Ήταν ένας συμπαγής Πανσερραϊκός σε άμυνα και επίθεση με ισορροπία και στις δύο πλευρές.

Η εικόνα δυστυχώς άλλαξε στο τέταρτο δραματικά. Οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν την χαλάρωση στην άμυνα του Πανσερραϊκού (ο οποίος άρχισε τις επιθέσεις από το τρίποντο καθώς έκλειναν κοντά στο  καλάθι),μείωσαν γρήγορα την διαφορά και έβαλαν πίεση στους γηπεδούχους ισοφαρίζοντας  σε 57-57. Η αίσθηση εκεί ήταν ότι  οι παίκτες μας, ο πάγκος και η κερκίδα αγχώθηκαν.

Δείγμα ότι μετά το μοναδικό τρίποντο του Γεωργιανού και το προσπέρασμα με 61-60, δέχτηκε τρίποντο από τον εξαιρετικό Καμαριώτη και στην ουσία δεν ξαναμπήκε ποτέ στην διεκδίκηση της νίκης.

Μερικές παρατηρήσεις από το προχτεσινό παιχνίδι:

- Το σχήμα με Τσακαλέρη - Μανούσο λόγω έλλειψης τριπόντου από το 4 (και με τον Ντίνο μόνο αξιόπιστο σουτέρ), και το γεγονός ότι κλείνουν οι αντίπαλοι είτε παίζοντας από μπροστά να κόψουν την τροφοδοσία στην ρακέτα είτε θυσιάζοντας φάουλ δεν δίνει καθόλου ταχύτητα στην επίθεση του Πανσερραϊκού και σίγουρα το απρόβλεπτο

- Η ομάδα όταν τρέχει στο ανοικτό γήπεδο βρίσκει πόντους που την ξεκολλάνε (η αλήθεια είναι ότι τρέχουν μόνο τα γκαρντ). Χρειάζονται περισσότεροι πόντοι από εκεί.

- Δέχθηκε πόντους στο transition o Πανσερραϊκός και σε καταστάσεις που δεν τέλειωσε καλά κάποια φάση (εκτός από την φάση στο 30-26,έχει χάσει καλάθι σε αιφνιδιασμό ο Ντίνος και δέχθηκε αμέσως δίποντο). Τα τετράποντα αυτά (2 χάνεις, 2 τρως εύκολα) σε ματς κλειστά στοιχίζουν.

- Μικρo rotation, δεν ξέρουμε τι τραυματισμοί υπάρχουν, έλλειψη προπονήσεων, στέρησε την διάρκεια στη σκληράδα στην άμυνα και φρεσκάδα (καθαρό μυαλό) στο τέλος.

- Μπρατσιακος, Κεραμαρης, Κουτουξίδης πρεπει να μπουν στην εξίσωση στο σκορ

- Όταν ο αντίπαλος έχει σκόρερ στη θέση 3, δυσκολεύεται στον περιορισμό του ο Πανσερραϊκός. Όπως με την Γέφυρα έτσι και προχτές ο Καμαριώτης στο τέταρτο δεκάλεπτο έδωσε πόντους μέσα και έξω από τα 6.75. Ο go to guy παίκτης λείπει στην περιφέρεια των λιονταριών.

- Κλείνοντας και εμπιστευόμενοι πάντα την δουλειά των προπονητών που ξέρουν και ζουν την καθημερινότητα, οι δυνατότητες υπάρχουν. Εμφανίζονται μέσα στο παιχνίδι όπως στο τρίτο δεκάλεπτο. Διάρκεια, προσωπικότητα και δουλειά θα φέρουν την ομάδα εκεί που θέλουμε.

Καλή επιτυχία στο δύσκολο εκτός έδρας ματς με την πρωτοπόρο Χ.Α.Ν.Θ. Μακάρι να γυρίσει εκεί ο διακόπτης.

COACH Σ. Γ.

* ΦΩΤΟ-ΠΗΓΗ: www.anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: